Varkenspokkentyfus

Door Ramon Kool

Ramon Kool
Z
elfverzekerd keek hij de camera in, "Ik heb dit mondkapje op sinds ik het hoorde, nu een paar weken geleden. Ik houd het altijd op,... voor mijn veiligheid", begon hij. De interviewer keek hem aan, zag het vervuilde, oude vod, wat dus blijkbaar als mondkap moest fungeren en hield voorzichtig zijn eigen hand voor zijn mond. "Dat kan niet gezond zijn, zo'n mondkap", dacht hij bij zichzelf.

Gelukkig, de varkensgriep aka de Mexicaanse griep aka H1N1 is over zijn hoogtepunt heen. Helemaal mee eens, quit while you're ahead. En we wisten het van te voren, trends blijven nu eenmaal niet lang hangen, daar zijn het trends voor. Dus opbergen die mondkapjes! Eerst even wassen en dan in de kast, zodat we ze volgend jaar weer schoon en fris tevoorschijn kunnen halen voor de volgende ziektegolf. Ik gok op konijnenverkoudheid aka de Drenthse tyfus aka 0NZ-1N. Ik verwacht tegen die tijd ook weer de terugkeer van de voetenbadjes van de grote MKZ crisis van een paar jaar terug, dát was pas een ziekte! Kapjes, handschoentjes (ook voor de schoenen), voetenbadjes en nog veel meer leuk speelgoed. Opvallend eigenlijk als ik er ook zo over nadenk, ik heb recentelijk niks gehoord van preventief ruimen van mensen, jullie? Bij voorgaande epidemieën was het ruimen dit, ruimen dat, maar nu? Niks, noppes, nada. Misschien evolueren die dingen dus toch en worden ze nu wat meer ethisch verantwoord, zou mooi zijn, ik vond dat ruimen maar niks. Dus nu, na de gekke koeienziekte, de vogelgriep, de varkensgriep, MKZ, eindelijk een ziekte waarbij niet geruimd hoeft te worden. Ik ben trouwens benieuwd of een volgende ziekte eindelijk niet gerefereerd hoeft te worden aan dieren. Het blijkt dat de varkensgriep, zoals wij die kennen (van feesten en partijen) namelijk helemaal niet voorkomt bij varkens. Misschien dus toch tijd voor een gewone, ouderwetste mensenziekte uit grootmoederstijd? Ik heb het persoonlijk altijd al een gemis gevonden dat ik de tering nooit bewust heb meegemaakt, of de tyfus. Allebei veel gebruikte termen in onze samenleving, die al generaties niet in het echt voorkomen, zonde! Eigen ziektes eerst!

Okay, okay, ik weet ook wel, dit soort dingen zijn erg, maar ik wordt gewoon ook zo ontzettend moe van die media aandacht van dit soort dingen. Eerst was het simpel, er was een ziekte, er waren slachtoffers en dat hoorde je dan via via en dan hoorde je er weer een tijd niks over. Nu is een ziekte 80% marketing. Iemand heeft wat jeuk, vertelt het aan een krant, er wordt een catchy naam bij bedacht, de tv neemt het over en dan is het hek van de dam. Dan heeft iedereen ineens het vermoeden dat zij het ook hebben. Heel recentelijk kun je dit effect zien bij Suzuki Swift rijders. Het is verschrikkelijk wat die gozer heeft gedaan op Koninginnedag, maar iedereen weet nu zelfs precies wat voor auto hij reed. Op zich geen probleem, maar schijnbaar kan de maatschappij hier niet mee omgaan; Swift rijders worden nu namelijk lastiggevallen,... alsof ze allemaal medeplichtig waren! De dader is inmiddels overleden, maar een man met dezelfde naam krijgt op zijn Hyves nog steeds doodsbedreigingen,... belachelijk? Ja, maar waar! Maar zo ook met die ziektes. We kunnen er gewoon niet mee omgaan, met die media. Ik maak me zorgen over het moment dat Balkende verkouden wordt en op nationale tv moet hoesten,... dan komen er juíst hekken om de dam,... en begint het circus opnieuw.