Marktplaats

Door Ramon Kool

Ramon Kool
E
n ineens: "oh, dat is ook wel mooi,... en ik zie dat er maar 10 geboden is, terwijl het echt wel 50 waard is!", en daar ging hij. Zijn vingers gleden langs het toetsenbord, eerst een 1,... daarna weer een 1. "11 euro", zei hij hardop, "een mooi bod, ben benieuwd!".

Er zijn een aantal plaatsen waar ik me niet zo thuis voel. Een van die plaatsen is marktplaats.nl. De digitale rommelmarkt van Nederland. Des te ironischer dat ik er zo vaak op zit. Niet om spullen te kopen, maar om te verkopen. Het kopen van mijn eerste eigen huis was voor mij een hele goede reden om eens door mijn spullen te gaan om te kijken wat ik echt wilde bewaren (tekeningen van de basisschool: ja; treinkaartjes uit 1993: nee). Maar zo kom ik ook een zooi spullen tegen die nog wel wat waard zijn of waar ik iemand anders nog blij mee kan maken. Zo had ik nog videobewerkingsapparatuur van het pre-digitale tijdperk en ondanks dat niemand het wilde kopen kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om zo maar weg te gooien. Dus het werd weggegeven. Welk een fijn gevoel! Maar er is natuurlijk ook een categorie "spullen die mensen ook echt willen kopen". En die categorie levert de meeste problemen op. Neem alleen al de biedingen. Het eerste bod op mijn Xbox met 11 spellen was 10 euro. Gevolgd door 11 euro. Nu weet ik ook wel dat de eerste Xbox niet super veel meer waard is, maar een Xbox met 11 spellen voor 10 euro?!? En dit is niet het enige geval. Een complete collectie speelgoed uit mijn jeugd, gebaseerd op een science fiction film met ene Darth Vader in de hoofdrol. 5 euro. Het ging om 4 dozen. 5 euro. Ik ben maar niet op het bod ingegaan.

Op marktplaats heeft het woord "ja" ook een andere mening dan dat ik mee bekend was. Om die reden verkoop je alles op marktplaats.nl minimaal 3 keer. "Ik maak het geld vandaag over" heeft in mijn geval al minimaal tien keer de betekenis gehad van "doei!". En ik maar wachten. Daarnaast heb ik het idee dat op marktplaats een bepaald type persoon rondhangt. Als ze eenmaal bellen dan zijn ze onverstaanbaar. Ik hoor jullie al denken, maar nee, ik heb het niet over eerste generatie allochtonen, hoewel die af en toe over de telefoon ook onverstaanbaar zijn, maar nee, ik heb het over bijna alle mensen die bellen naar aanleiding van marktplaats. Gister werd ik gebeld, voor diezelfde Xbox als hierboven genoemd, door ene Harry. En ik durf er geld op in te zetten dat Harry nog geen kwartier daarvoor met een spijkerpistool 138 spijkers in zijn boven en onderlip heeft gejast. Ik heb in het gesprek van 5 minuten geen enkele klinker gehoord.

Maar ik doe het niet meer. Grote spullen zet ik er nog op, maar anders... Als iets me 10 euro zou kunnen opleveren, maar ik moet daarvoor minimaal met 18 mensen mailen en uitleggen dat ik 0,10 toch iets te weinig vind, of uitleggen dat dit PC spel inderdaad op een PC te spelen is, dan doe ik het niet meer. Het kost me te veel moeite. Dus willen mensen nog gratis spullen? Geef me een seintje. Want op marktplaats.nl blijft het wat mij betreft heel rustig.