Netiquette

Door Ramon Kool

Ramon Kool
H
ij scrollde en scrollde, maar er kwam geen eind aan het mailtje. Het ene blok met emailadressen na het andere. Als heuse digitale fossielen, gehakt in het internet, kon je laag na laag zien waar het mailtje geweest was en waar het vandaan kwam. De route was helemaal terug te stippelen tot het begin. Na verder onderzoeken bleek zelfs dat sommige routes meerdere keren waren afgelegd.

Het is alweer een hele tijd geleden dat er gesproken werd over Netiquette, de manier hoe je je moet gedragen op het interwebs. Ah,... wat een mooie tijd was dat! Wat ik me van de hele Netiquette trend kan herinneren is de caps-lock toets. De behoefte van mensen om ALLES IN HOOFDLETTERS te schrijven,... ook als daar geen enkele reden voor was. Door een wonderlijk speling van het lot werden hoofdletters namelijk gezien als schreeuwen. Schreeuwende letters,... inderdaad. Maar goed, ik kan me daarbij wel wat voorstellen en ik zal eerlijk zijn, ik vind het ook raar staan als ik mailtjes krijgen waarin ENKEL HOOFDLETTERS worden gebruikt. Maar gelukkig, daar was de netiquette trend, die hoogdravend een vingertje omhoog hield om ons te vertellen dat alles met hoofdletters schrijven uit den boze was. Het vage was dat die hoofdletters eigenlijk helemaal niet zo vaak gebruikt werden in mailtjes. Toentertijd kwam sms ook in opkomst en daar was het een ander verhaal! T9 moest nog uitgevonden worden en hoofdletters waren toen de standaard, dus in smsjes werd juist weer wel enorm veel "afgeschreeuwd". Maar sms heeft niks met het "Net" te maken,... dus mocht je in smsjes dan weer wel schreeuwen? Ik wordt nog af en toe wakker, midden in de nacht, badend in het zweet, met precies die vraag.

Maar het is nu 2009 en wat is er precies gebeurd met die Netiquette? Helemaal niks. Okay, mensen "schreeuwen" minder in mailtjes, maar dat komt ook omdat de meeste mensen nu inmiddels wel hun Caps-lock toets hebben vastgekit met extra sterke "hou me vast" kit. Waarom zit die knop daar? Ik begrijp best dat een Caps-lock toets handig is, maar waarom op zo'n prominente plaats? Hoe VAAK GEBEURT HEt wel niet dat je peR ONGELUK dat ding aaNRAAKT? Maar goed, Netiquette,... waar is het? Zelf vond ik mailtjes in enkel hoofdletters niet mooi, maar ook niet echt schokkend,... wat ik daarentegen wel super irritant vind, zijn doorstuurmailtjes. Het is niet eens het feit dat mensen mailtjes doorsturen, dat vind ik op zich niet zo'n probleem, maar meer HOE en WAT mensen doorsturen. Waarom krijg ik anno 2009 nog steeds mailtjes met het onderwerp: "FWD: FWD: FWD: RE: FWD: FWD: RE: RE: FWD: RE: FWD: FWD: FWD: FWD: FWD: FWD: FWD: FWD: FWD: Lees dit!", waarna ik in het mailtje zelf eerst 18 pagina's naar beneden moet scrollen, vol met emailadressen van mensen die het mailtje al eerder hebben gehad?!? Waarom schoont niemand in die megagroep dat mailtje een beetje op? Even die FWD's en RE's weghalen,... al die emailadressen van die andere mensen, WAAR IK NIKS MEE TE MAKEN HEB, weghalen,... en vooral, nadenken of dat mailtje de moeite van het sturen echt waard is. Want sommige mailtjes krijg ik wel 20 keer binnen in één dag, van allemaal verschillende mensen! Denken ze nu echt dat ze zo uniek zijn dat zij de enige zijn die dat mailtje binnen krijgen? Waarom klakkeloos naar iedereen in je adressenboek doorsturen?!? Wat is het nut? Sommige mensen heb ik al 10 jaar niet gesproken, maar toch heb ik wekelijks contact met ze via "Stuur dit mailtje door naar iedereen die je kent, anders wordt je hotmail afgesloten!"-mailtjes,.... en ik HEB niet eens hotmail. Eerst nadenken, dan doen. DAT IS Netiquette!

Dus een volgende keer als je een mailtje wil doorsturen, prima, maar als het onderwerp meer dan drie afkortingen bevat, of als aan de linkerkant van de tekst een stortvloed aan die verticale quotelijntjes te zien is,... of als het niet voldoet aan mijn 86 andere voorwaarden die ik nu niet ga vertellen,... sorry,... dan pleur ik het weg. Opgeruimd staat netjes,... dat is oldskool etiquette,... zonder N dus,...