Inleiding

Door Ramon Kool

Ramon Kool
M
ijn naam is Ramon en dit is mijn column. Je kan tegenwoordig geen tijdschrift, krant of internetpagina meer openslaan (voor zover je een internetpagina kan openslaan) of je ziet wel weer een column van een columnist die denkt dat hij of zij het allemaal beter weet. Ik weet nog dat ik bij mezelf dacht: "wat een arrogant stel mensen! Ik ga me aanmelden". Dus na een lang en bureaucratisch gebeuren bij de Nationale Columnisten Vereniging te Wadinxveen mocht ik op voor mijn examen. Na vier keer was het me gelukt! Ik had mijn columnisten diploma A. Een groot feest volgde. Kaas en worst werd gesneden en volgens de nieuwste Gordon Ramsey technieken geserveerd op mooie houten plankjes. Na afloop was de ravage van lege bier- en wijnflessen en verloren en verlaten houten plankjes het geruststellende teken van een geslaagd feest.

Maar nu was het moment echt daar. Ik moest een column schrijven, want een columnist zonder column is als een fietser zonder fiets en naast de waarheid ook nog eens een hele slechte metafoor. Dus begon ik te schrijven. Mijn eerste vijf columns mocht ik live (ik was er in het echt bij, mijn meest favoriete manier om ergens te zijn), maandelijks voordragen bij U Rock the Mic, een van de gaafste comedyavonden in Utrecht. Na vijf keer ben ik gestopt. Dat wilde ik zelf. Ik wilde eerst doorleren. Ik was dan wel voor mijn eerste column genomineerd voor de "Gesproken Woord" wedstrijd van het Groninger Studentencabaret Festival, ondanks dat ik geen student was, maar wilde toch eerst wat meer leren. Dus ben ik opgegaan voor mijn columnisten diploma B. Dit keer moest ik ook met kleren aan kunnen schrijven en een stukje onderwater. Maar ook dit keer slaagde ik. Weer een groot feest volgde. Kaas, worst, haring, kleine funky dingetjes waar ik de naam niet meer van weet, ham gewikkeld in een andere ham,... het was een geweldig succes!

En nu zijn we hier. Mijn eerste column op EenColumn.nl. Nou ja, column, meer een inleiding. Maar goed, inleidingen moeten er ook zijn, dus waarom niet hier en nu? Vanaf nu zullen ze hier verschijnen, de echte columns, dus geen inleidingen meer. En waar ze over gaan? Van alles, zoals dat hoort met columns. Voor het overzicht zal ik de U Rock the Mic columns ook in aangepaste vorm hier plaatsen en ik hoop dat jullie het niet erg vinden dat ik er dan niet live bij ben. Qua frequentie van de columns ben ik er nog niet helemaal uit, maar ik neig eigenlijk naar wekelijks en dan ook nog op een speciale dag,... wat vinden jullie van woensdag?