Automatisme

Door Ramon Kool

Ramon Kool
M
orrel, morrel. "Huh?!?", zei hij enigszins hardop, "Waarom gaat de deur niet open?", morrel, morrel, "Huh?!? Nou ja! Laat dan maar".

Gemak vind ik fijn. Heerlijk. Daar kun je me nou echt midden in de nacht voor wakker maken. Ik ben stellig van mening, dat als je iets meer dan drie keer moet doen, dan moet je het automatiseren,... dit geldt uiteraard zeker niet voor alles, ik kan me gelijk al heel wat uitzonderingen voor de geest halen, maar voor de klusjes, de dingetjes, de taken, de verplichtingen, daar is het ideaal voor. Moet je in je leven meer dan drie keer je tanden poetsen? Ja! Automatiseren dus, scoor een elektrische tandenborstel. Okay, het is slechts een gedeeltelijke automatisering, maar zo'n personal assistent kost handenvol geld, en dan is het nog maar de vraag of ze bereid zijn jouw tanden te poetsen. Ik denk haast van niet. Maar er zijn zat dingen te bedenken waarbij het wel gaat. Schijnt de zon in je gezicht en moet je het gordijn wat dichter doen? Automatiseren! Het liefst elektrisch. En aangezien je het dan toch elektrisch maakt, kun je het net zo goed koppelen aan je universele afstandsbediening. Gemak. Heerlijk. Maar je kan het ook overdrijven. De commercie is namelijk steeds beter in staat om normale dingen te compliceren door er simpelweg een stekker aan te hangen. Fotolijstjes iemand?

Maar gemak heeft nog een keerzijde. Laksheid. Niet meer de moeite nemen om helder te blijven aangezien je zo in je automatisme vast zit. Voorbeeld. De wc. Nu hoef je dat voor mij niet te automatiseren, liever niet zelfs, te grote kans op ongelukken, maar ik bedoel het ook wat specifieker. Het "kijken of de wc bezet is in publieke plaatsen". In de loop der jaren hebben hele wijze mensen een manier gevonden om te kijken of een wc bezet is en dat is door middel van een kleurcode. In de buurt van de klink bevindt zich namelijk met regelmaat een kadertje, waarin een kleur aangeeft of de wc al bezet is of niet. Groen betekent vrij, rood betekent bezet. Zodoende zou men op afstand al kunnen zien dat de wc vrij, danwel bezet is. Maar dat is de theorie. Maar zoals dat zo mooi gaat bij de theorie, is de praktijk vaak anders. Zelf zit ik ook sporadisch op een wc, zoals wij allemaal. Toch maak ik zeer regelmatig mee dat mensen toch de deurklink gebruiken als referentiepunt voor het toegankelijk zijn van die wc. Vaak resulteert een gemorrel aan de deurklink in combinatie met het niet open krijgen van desbetreffende wc, omdat die dus bezet is, in nog heviger gemorrel aan de deurklink. Gemorrel wat helemaal niet nodig is, aangezien het kader op de deur een rode kleur toont. Bezet dus. Na een derde poging de deurklink van gedachten te doen veranderen wordt er vaak opgegeven, waarna een diepe zucht klinkt. Ja, het gemak. Je moet er mee leren omgaan.

Nog een voorbeeld. Email. Ik snap nog steeds niet waarom ik mailtjes toegestuurd krijg die al 68237 keer de wereld zijn rondgereisd, maar mensen blijven die dingen doorsturen. Je zou denken dat iedereen ze nu wel gezien had. Maar goed, dat je die dingen doorstuurt,... dat kan ik je vergeven. Maar schoon het een beetje op. Ik krijg regelmatig mailtjes waarbij de verzender, uit gemak, simpelweg op forward heeft geklikt, zijn complete adressenbestand heeft geselecteerd en op verzenden heeft geklikt. Waarna ik een email krijg met als titel "FWD: FWD: FWD: RE: FWD: re: FWD: fwd: fwd: RE: Mooi!" Waarom zou je die fwd en re's laten staan? Waarom bestaat het bericht voor de eerste 78 regels uit de emailgegevens van iedereen die het mailtje al eerder gehad heeft? Schoon dat op! Ja,... dat doet gemak dus ook met je,... maar voor dit gemak hoef je me echt niet midden in de nacht wakker te maken.