Waar zijn de helden van nu?

Door Ramon Kool

Ramon Kool
Z
e keek verbaasd naar de grote stapels papier die zorgvuldig voor de kamer waren neergelegd. "Karel, wat is dit?", vroeg ze. "Dat zijn posters", riep hij vanuit zijn kamer. Om het communiceren wat makkelijk te maken stapte ze zijn kamer binnen "Hoezo posters? Doe je die weg?". "Natuurlijk! Dat zijn de posters van gisteren!", antwoordde hij, terwijl hij bezig was zijn kamer van weer nieuwe posters te voorzien.

Al tijden vraag ik me iets af. De tijdloze helden van nu. Waar zijn die eigenlijk? De legendes, de iconen, waar blijven ze? Het lijkt wel of de laatste grote band begin jaren '80 is begonnen. De laatste grote natuurkundige is ook zelden meer in het nieuws. De laatste grote danser,... ook al jaren dood. Het is jammer dat ze uiteindelijk ook inderdaad dood gaan, maar dat is het probleem niet eens. Er lijken haast geen nieuwe te komen! De grote helden worden vervangen door vluchtige een-jaars-vliegen. Neem Een band als de Beatles of de Rolling Stones. Tegenwoordig zijn ze vervangen door de Britney Spears', de 50 Cents. Maar waar zijn ze over 10 jaar? Waar ze over 40? Nu wil ik niet zeggen dat iedereen zijn kunstje moet vertonen tot ver na nu pensioen gerechtigde leeftijd, maar de diehards, waar blijven ze? Ik ben een groot fan van wetenschap, maar de nieuwe Max Plancks, de Einsteins,... waar zijn ze nu? We hebben Stephen Hawking, gelukkig maar,... maar als hij weg is, kent iemand nog een natuurkundige uit onze tijd? Filosofen, nog zo iets! Iedereen kent Socrates wel, of Plato. Maar de hedendaagse filosofen? Met een beetje mazzel heeft iemand wel eens van Bas Haring gehoord, maar dan houdt het ook weer op. Waar zijn de klassiekers van nu? Waar zijn de helden, de iconen, de mensen waar we over 40 jaar nog over praten? En dan niet op re√ľnies in halfverlaten schoolaula's als we gekscherend terugdenken aan dat hitje van Lady Gaga.

Zouden we ze wel herkennen? Zou het mogelijk zijn dat een band als Coldplay over 40 jaar nog steeds albums maakt? Zou het mogelijk zijn dat er ooit een album komt dat meer zal verkopen dan Michael Jackson's Thriller? Een moment dat we posters in onze kamers hangen van nieuwe verstrooide wetenschappers met warrige kapsels? Ironisch dat in een tijd van globalisering, waarbij alle informatie ons binnen luttele milliseconden kan bereiken, dat die informatie steeds vluchtiger wordt. Het levenswerk van briljante kunstenaars wordt samengevat in enkele regels in een blogpost, die binnen het uur weer vervangen wordt door twee nieuwe posts over de levenswerken van andere briljante kunstenaars. Warhol's 15 minutes of fame is tegenwoordig niet alleen veel haalbaarder dan ooit, maar het lijkt zich ook te beperken tot die 15 minuten. Meer tijd krijg je niet. We kicken met z'n allen harder op eendagsvliegen dan doorzetters. Je begint tegenwoordig met een greatest hits, om van daaruit de losse onderdelen te destilleren. Krijg nou wat, deden de Venga Boys het toch goed,...