Lekker dom

Door Ramon Kool

Ramon Kool
Z
e keek verbaasd voor zich uit. "Staat die nu aan?", de cameraman hield zijn vinger omhoog, wachtte 3 tellen en knikte toen. Het rode lampje van de camera ging aan. "Staat die nu aan?", vroeg ze weer, "want ik zie een rood lampje en rood is toch stoppen, dus hij is nu uit?"

Het komt niet vaak voor dat ik zo maar wat tv kijk. Ik ben iemand die netjes klaar heeft staan wat hij wil zien om vervolgens, wanneer hij er tijd voor heeft, dat ook gaat kijken. Dit gebeurde allemaal vanwege de grote smaakcrash van '9p. Iedereen weet nog waar hij was. Big Brother kwam. Sindsdien is het allemaal hopeloos verergerd, vandaar dat ik zelden echt tv meer kijk. Ik kijk nog wel programma's, begrijp me niet verkeerd, maar dat zal eerder vanaf dvd zijn, dan volgens het schema van een of andere zender. Wat mij betreft zit er namelijk te veel prut tussen, te veel water bij compleet afwezige wijn. Toch gebeurt het wel eens dat ik zap, gewoon even, om te controleren of er niet toevallig wel een goed programma wordt uitgezonden. Ja, ik ben erg naïef. Maar door dat zappen, wat eens in de tijd voorvalt, kom ik langs programma's die ik niet snap. Zo heb ik gemerkt dat het tegenwoordig een trend is om domme mensen te gebruiken. Maar dan ook écht domme mensen. Deze mensen zijn zo dom dat ze op tv willen komen om geprofileerd te worden als domme mensen. Nou, dan ben je goed dom hoor. Wat me ook opvalt is dat programma's die dit soort mensen gebruiken vaak voor slechts één geslacht gaan, de vrouw. Nu maak je me niet wijs dat ze geen domme mannen konden vinden. Iedereen weet dat ik een hekel heb aan strijd tussen de seksen, maar daar gaat het hier niet eens om. Er wordt namelijk nog een extra eigenschap gekoppeld aan dat dom zijn,... lekker. Nu begrijp ik echt totaal niet wat die twee eigenschappen met elkaar te maken hebben, maar domme mensen hebben op tv vaak de gestalte van, en ik citeer, "Lekkere domme blondjes". Je ziet het goed, een derde eigenschap dient zich aan! Haarkleur! Dus even samengevat, op zijn domme mensen: 1. Vrouw, 2. "Lekker", 3. Blond.

Maar dat snap ik dus niet, hoezo lekker? Ik zie wel dat vrouwen niet zitten te wachten op domme mannen, vandaar dat je die waarschijnlijk niet op tv ziet, maar mannen hebben schijnbaar wel behoefte aan domme vrouwen? Maar ik herhaal, hoezo lekker? Ik zou de meeste van deze meiden, sorry dames, niet eens als knap willen betitelen. Glazige blikken, een voorliefde voor waterstofperoxide in de uitverkoop, een verfroller als mascara aanbrenger. Niks in dit alles vind ik ook meer enigszins aantrekkelijk. Noem mij ouderwets, maar ik wil een vrouw die wél wat weet. Okay, ze hoeft niet per sé de hoogte van de Eiffeltoren te weten, ze mag er gerust 5 meter naast zitten. Maar ze moet niet komen met hoogtes als 25 kilometer, om vervolgens uit te leggen dat dat ongeveer twee duizend vijfhonderd meter is,...

Voor iemand die niet vaak tv kijkt ken ik veel te veel van dit soort programma's, waarom? Geen idee. Blijkbaar zijn er voldoende om toch in je kop te komen tijdens simpelweg zappen. Niet dat ik iets tegen domme meiden heb, maar de verzuiling was toch afgelopen? Het in hokjes stoppen deden we toch niet meer? Waarom dus iemand profileren als dom? Al die hokjes ook. Misschien ben ik gewoon bang dat als ze mij in een hokje willen plaatsen, dat ze dan niet verder komen dan het hokje "Overig".