Eind 2008

Door Ramon Kool

Ramon Kool
D
aar is tie dan eindelijk. Oudejaarsdag. Sommigen zagen hem al aankomen, voor anderen komt die compleet onverwacht. Mocht je je afvragen hoe, dan stel ik voor je Einsteinkennis wat op te poetsen. Mensen die me kennen weten dat ik niks heb met Oud & Nieuw. Maar wees gerust, Oud & Nieuw heeft ook niks met mij. Het is wederzijds, dus het mag. Begrijp me niet verkeerd, een feestje sla ik niet af, maar als het feestje twee maanden van te voren geregeld dient te worden, haak ik af. Ik ben meer het type "Nee, ik drink maar één biertje en dan ga ik naar huis, morgen moet ik vroeg op en de trein gaat zo,... ZOINK! ...hé, kan ik bij jou blijven slapen? Mijn laatste trein is 4 uur geleden vertrokken. Breng jij de karaokemachine en die Lama terug? Dan ruim ik morgen de verf en het papier-maché wel op". Dat soort feestjes. Maar met Oud & Nieuw gaat dat niet, daar moet alles gepland worden. Een spontane kroegentocht? Vergeet het maar. Voor elke tent moet je een kaartje hebben wat al anderhalve maand niet meer te krijgen is, want het feest is compleet uitverkocht. Hoe kan een feest nou uitverkocht zijn? En zo vroeg ook. Afgelopen jaar kreeg ik mijn eerste Oud & Nieuw uitnodiging in februari! Want als we er op tijd bij waren, dan kregen we korting. Sorry?

Het mooie is ook dat er maar zelden Oud & Nieuw feesten zijn die echt de moeite waard zijn. Tuurlijk, er zitten geweldige uitspattingen tussen, maar als je er over nadenkt hebben juist die niks met Oud & Nieuw te maken, op een enkele uitzondering na. Hier in Tilburg heb ik bijvoorbeeld verhalen gehoord van een kroeg die een huiskamerfeest houdt met 120 mensen, inclusief "Wat gebeurde er in 2008 Quiz", de hoofdprijs? Een voorwerp uit alle kerstpakketten van de 120 feestvierders. Kortom, 120 pakjes crackers. Maar dat lijkt me dus weer wél leuk. Maar ja, aangezien ik nieuw in Tilburg ben, kwam ik er pas veel te laat achter dat dit feest überhaupt bestond, dus is het uiteraard compleet uitverkocht. Jammer, maar simpelweg omdat een "Wat gebeurde er in 2008 Quiz" halverwege juni een suf idee is, hoewel de crackers dan waarschijnlijk nog steeds in verpakking zitten en gewoon eetbaar zijn. Die dingen overleven de Derde Wereld nog en totdat dát feest losbarst (waar je geen uitnodiging voor nodig hebt), blijven we ook gelukkig op onze aardkloot rondlopen en dat is maar goed ook. Stel je voor dat we de boel hier opblazen en moeten verhuizen naar een andere planeet, een met een jaar van 14 dagen. Want die zijn er. Dan zou je 8 jaar van te voren moeten bedenken wat je met Oud & Nieuw doet. Ik moet er niet aan denken!

Maar wees gerust, ik treur niet. Ik zit met Oud & Nieuw lekker in mijn nieuwe huis met vrienden en om middernacht sta ik op mijn dakterras te kijken naar de ware aard van al mijn buren aan de hand van het vuurwerk dat ze afsteken.